Basına ve Kamuoyuna

Tanışık (Dürümlü) Mezrasındaki Katliamı Kınıyoruz!

12 Mayıs 2016 tarihinde Diyarbakır’a bağlı Tanışık Köyü Dürümlü mezrasında bomba yüklü aracın patlaması sonucu iki aileden 16 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştır.  Olayın oluşuna dair kamuoyuna yansıyan tartışmaların, bu vahim sonuç ve yaşamın kutsallığı karşısında hiç bir önemi ve hükmü yoktur. Hiçbir siyasal gerekçenin meşrulaştıramayacağı bu katliamı ve müsebbiplerini kınıyor, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa ve geride kalanlara sabırlar diliyoruz.

Son 10 aydır sivil yerleşim yerlerinin çatışma alanlarına dönüşmesi ile birçok şehir yaşanmaz hale gelmiş ve insansızlaşmıştır.  Bu süreçte çok sayıda sivil can kaybının yanı sıra büyük trajediler yaşanmıştır.

Sivil yerleşim alanlarının çatışmalara açılmasının, başta yaşam hakkı ihlali olmak üzere her türlü ağır hak ihlaline zemin hazırladığını, şiddetin toplumu esir alacağı bir ortam oluşturacağını ve bu nedenlerle sorunun barışçıl yollarla çözülmesinde ısrarcı olunması gerektiğini defalarca belirtmiştik. Bugün Diyarbakır’da yaşanan bu katliam karşısında bir kez daha aynı çağırıyı yapma ihtiyacı duyuyoruz. Toplumun tamamına ağır bedeller ödeten çatışmalar bitirilmeli ve özellikle sivil yerleşim alanlarından uzak durulmalıdır.

Neredeyse her gün yeni bir acıya uyandığımız bugünlerde, yaşanan can kayıpları yetmezmiş gibi, bunun üzerinden toplumsal ayrışma derinleşmekte, toplum taraf olmaya zorlanmakta, ölümler bile propaganda ve siyasal kazanç çabalarının konusu haline getirilmektedir.  Bu süreçte yaşanan katliamlar üzerinden karşıtlık üretmek, katliamları yarıştırmak ve böylelikle “meşruiyet” devşirme çabaları şiddet kültürünün “ahlaki” ölçüsünü ortaya koymaktadır.

Toplumun şiddet kültürüyle imtihanı, çatışmalar üzerinden bölünmesi ve çatışmalı dönemlerde yoğunlaşan ahlaki değerlerde aşınma ile oluşacak ağır tahribat karşısında biz aşağıda imzası bulunan Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları olarak, insan onurundan yana tutum takınacağımızı ve onurlu bir barışta buluşma fikri ve çabasından vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz. 17.05.2016

ADIYAMAN BAROSU             AĞRI BAROSU                   BATMAN BAROSU

BİNGÖL BAROSU                    BİTLİS BAROSU                 DERSİM BAROSU