Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından basın açıklaması

AYRIMCILIĞIN ZİRVESİNDE BİR SKANDAL:

DEVLETİN VALİSİNE GÖRE BAŞÖRTÜLÜ OLMAYAN KADINLARA VE AVUKATLARA KELEPÇE TAKILMASI "DEVLETİMİZİN VE MİLLETİMİZİN DEĞER YARGILARINA UYGUNDUR!"

Manisa Valisi, PDY adı verilen cemaat yapılanmasına karşı yürütüldüğü söylenen polis operasyonunda aynen şöyle demiştir:

".... hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin, hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan öyle bir işleme (kelepçe takma işlemi) tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır.....

Devletimizin bir kurumu olarak emniyet teşkilatımızın da milletimizin değer yargıları ve bakış açısı dışında bir tutum içinde bulunmamasının asıl olduğunu, her şeye rağmen gerçekleşen olay hakkında üzüntülerimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

Demek ki, Manisa Valisi'ne göre, başörtülü olmayan kadın vatandaşlar ile somut olayda kelepçelenen avukatlara yönelik uygulama, bu kişilerin toplumdaki algısı Sayın Vali'nin anlayışına göre yeterince olumlu olmadığı için doğrudur, yerindedir.

Devletin valisinin görevi, Anayasayı ve kanunları uygulamak ve uygulanmasını sağlamaktır.

Manisa Valisinin bu sözleri, çok açık bir şekilde Anayasa Md. 10'da düzenlenen ayrımcılık yasağına aykırıdır.

Öte yandan bizzat Manisa Valisi, bu açıklamasıyla, Türk Ceza Kanunu'nun 3. maddesindeki ayrımcılık yasağını ihlal ettiğini de ikrar etmiştir. Anılan maddeye göre, "Ceza kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz." Bir soruşturma işlemi ve uygulaması, son tahlilde, ceza kanununun uygulanmasına dair bir işlem olduğuna göre, kuşkusuz TCK Md. 3'teki ayrımcılık yasağına tabidir.

Şu halde, Manisa Valisi, hem Anayasa Md. 10'u, hem TCK Md. 3'ü ihlal etmiş ve bunların göndermesiyle TCK Md. 257'de hükme bağlanmış olan görevi kötüye kullanma suçunu işlemiş bulunmaktadır.

Ayrıca polis operasyonu sırasındaki hukuka aykırılıklar ve bu hukuka aykırılıklardan çok daha vahim olan Sayın Vali'nin skandal açıklaması, soruşturmayı bir bütün olarak gölgelemekte ve esasa, adil yargılama ilkelerine uygun bir şekilde girilmesine engel olmaktadır. Soruşturmayı mecrasından saptıran söz konusu açıklamanın saik açısından da soruşturulmasında bu sebeple fayda görülmektedir.

Manisa Valisi hakkında disiplin soruşturması ve ceza soruşturması açılması için yetkili makamlara başvuruda bulunulmuştur.

Saygıyla kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı

MANİSA VALİSİ HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA TALEBİ İÇİN TIKLAYINIZ
MANİSA VALİSİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU İÇİN TIKLAYINIZ