HDP'YE YAPILAN SALDIRILAR İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

           BASINA VE KAMUOYUNA

 

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGE BAROLARI BASIN AÇIKLAMASI

 

 

            Seçme ve seçilme hakkı temel insan haklarından olup demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birdir. Halk iradesinin hiçbir etki altında kalmadan hür bir şekilde sandığa yansıması da seçme ve seçilme hakkının vazgeçilemez temel unsurdur.

 

             Seçim Güvenliği iki aşamadan oluşur. 1. Aşama siyasi partilerin ve adaylarının hiçbir engelle ve provokasyona ve halk üzerinde algı operasyonu yapmaya dönük bir faaliyete uğramadan eşit şartlarda seçim çalışmalarına katılmasıdır.  2. Aşama ise halkın iradesinin sandığa ulaşması oyun kullanılması ve sandığın açılmasının hilesiz dürüst bir ortamda gerçekleştirilmesidir. Seçim güvenliğini sağlama görevi hükümet ve yüksek seçim kuruluna aittir.

 

            07.06.2015 tarihinde yapılacak genel seçimler öncesi Halkların Demokratik partisi stantlarına, parti binalarına, mitinglerine yaklaşık 60’ a akın saldırı yapılmış ve son olarak da Adana ve Mersin ilinde Parti il binalarına eş zamanlı bombalı saldırı sonucunda Adana’ da 2’ si ağır 3 kişi  yaralanmıştır.

 

             HDP’nin seçim bürolarına yapılan bu saldırılar Demokrasiye Halkın iradesine, seçme ve seçilme hakkına yapılan haince saldırılar olup bölge baroları olarak bunu kınıyoruz. Ve hükümetten acilen faillerinin yakalamasını istiyoruz. Faillerin acilen yakalanıp yargı önüne çıkarılmaması halinde bu durumun yeni provokasyonlara da yol açacağı endişesini taşıyoruz. Halkların Demokratik partisi standlarına, parti binalarına, mitinglerine yapılan  60’ a yakın saldırının faili yakalanmış olsaydı, bu gün Adana ve Mersin ilinde HDP Parti binasına bombalı saldırıların olmayacağı kanaatindeyiz. Yine siyasi aktörlerin ve devlet gücünü kullananların söylemlerinin bu saldırılara davetiye çıkardığı kanaatini taşıyoruz.

 

Bu sebeple hükümeti ve Yüksek Seçim Kurulunu seçim güvenliğinin sağlanması ve seçimin özgür ortam da ve eşit şartlarda yapılması için göreve davet ediyoruz. Yine siyasi partilerin önde gelenlerini ve devlet gücünü kullanan herkesi toplumu ayrıştıran ve ötekileştiren nefret dilini kullanamamaya davet ediyoruz.  

 

ADIYAMAN BAROSU          AĞRI BAROSU               BATMAN BAROSU                       

 

 

 

 BİNGÖL BAROSU            BİTLİS BAROSU               DERSİM BAROSU

 

 

 

DİYARBAKIR BAROSU   HAKKARİ BAROSU              IĞDIR BAROSU     

 

 

KARS-ARDAHAN BÖLGE BAROSU                            MARDİN BAROSU              

 

 

MUŞ BAROSU                     SİİRT BAROSU               ŞANLIURFA BAROSU     

 

 

ŞIRNAK BAROSU                VAN BAROSU