İBB SEÇİMLERİNİN İPTALİNE İLİŞKİN BARO BAŞKANIMIZ AV. HANİFİ BUDANCAMANAK'IN BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA

 

                        Yüksek Seçim Kurulu 06.05.2019 tarihinde yaptığı toplantıda, 31 Mart 2019 yerel seçimleri kapsamında yapılmış olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline karar vermiştir.

                        Seçimin iptal edilme nedeninin usule aykırı olarak oluşturulan sandık kurullarının olduğu YSK’nın kısa kararından anlaşılmaktadır.

                        İlgili seçim yasa ve genelge hükümlerine göre sandık kurulları ilçe seçim kurulu başkanı tarafından belirlenir. (298 sy 23. Mad. 135 sayılı genelge 4. Mad. ) Seçim kurullarının oluşumunda seçime katılan siyasi partilerin bir dahli ve müdahalesi bulunmamaktadır.

                        YSK 20 Nisan 2019 tarihinde verdiği kararla Bursa, Mustafa Kemal Paşa seçimlerinde sandık kurullarının usulüne uygun oluşturulmadığına ilişkin itirazı seçim kurullarının 02/03/2019 tarihinde kesinleşmiş olduğu gerekçesiyle reddetmiştir. Bu red kararı ortada iken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçiminin iptal edilerek yenilenmesine karar verilmesini hukuki ve vicdani olarak kabul etmek mümkün değildir.

                        YSK adaylık sürecinde yeterliliğini uygun gördüğü ve seçime katılmasında hiçbir sakınca bulunmadığını belirttiği KHK’lı adaylara, seçildikten sonra mazbata verilmeyeceği kararını vermekle saygınlığını, bağımsızlığını ve tarafsızlığını kamuoyu nezdinde önemli ölçüde yitirmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimlerinin iptali ile bağımsız ve tarafsız olmadığını bir kez daha tescillemiştir.

                        Demokrasi öncelikle halkın iradesine ve seçim sonuçlarına saygı duyma rejimidir. YSK’nın bu kararları yurttaşın seçime ve dolayısıyla demokratik düzene olan inancını sarstığı gibi hukuki güvenliğinin olmadığı algısını ve kanaatini güçlendirmektedir. Bu karar ile bundan sonra yapılacak her türlü seçimlerde sonuçlara kuşku ve endişeyle yaklaşılmasına neden olacaktır.

                        Hukukun üstünlüğü ve anayasal eşitlik gibi evrensel hukuk kuralları ile demokrasi güçlenir. Halkın iradesinin bir kısım şekli kurallara üstün tutulması gerektiği YSK kararlarıyla belirtilmesine rağmen, hukuka aykırı bir şekilde seçmen iradesinin yok sayılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

                        Kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz.

 

                                                                                  Bingöl Baro Başkanı

                                                                            Av. Hanifi BUDANCAMANAK