EkimKasımAralık
Tarih: 18.10.2017 | Okunma Sayısı: 247 | | |

17.10.2017 tarihinde Şırnak’ta özel bir kömür ocağında meydana gelen göçük nedeniyle 7 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi ise hala kayıp. yaşanan göçük nedeniyle hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum.

Emekçinin alın terine göz diken sermayenin, nasıl daha çok  kâr ederimin hesabını yaparken 7 emekçi daha bu kâr mantığına kurban edildi.

İş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı, güvenceli istihdam ve insanca yaşam koşulları sağlanmadığı takdirde işçi ölümleri daha da artarak devam edecektir. Ölümlü iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa'da ise 1. Sıradayız. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve güvencesiz istihdam uygulamalarından derhal vazgeçilmelidir.

Yapılan resmi açıklamalara göre kazanın olduğu maden sahası işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyeti durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir denilmektedir.

Bu kaçak maden sahasını işletmeye açan ilgili firma yetkilileri ile denetim ve düzenli bir şekilde kontrol görevlerini yerine getirmeyen devlet yetkilileri hakkında soruşturma başlatılmasını ve kimin sorumluluğu varsa tüm sorumlular hakkında dava açılmasını ve açılan davanın adil bir şekilde sonuçlanmasını umut ediyoruz. Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.

Bingöl Barosu Başkanı

Av. Abdullah ALAKUŞ