DAĞ KEÇİLERİ AV İHALESİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 27.07.2020| Okunma Sayısı: 652

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

 

03/07/2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizde 5 adet Yaban Keçisi ve 5 adet Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin avlattırılmasının ihale edilmiş olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. 03/07/2020 tarihinde yapılacak ihale ile birlikte Bingöl Ayanoğlu devlet avlağında 2 si yaban keçisi 2 si çengel boynuzlu dağ keçisi, Kiğı şeytan dağlarında bölgesinde ise 3 ü yaban keçisi 3 ü de çengel boynuzlu dağ keçisi olmak üzere toplamda 10 adet doğal koruma altında bulunan hayvanın katledilmesi planlanıyor.

Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin (BERN) EK LİSTE II Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri kategorisinde bulunuyor. Bu bakımdan Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin koruma altındaki hayvan türlerinin yok olma tehlikesini yaratacağı açıktır. Doğal yaşamın bir parçası olan bu canlıların yaşamlarının ihale edilmek suretiyle sonlandırılmak istenmesini kabul etmiyoruz. Türleri yok olmaya yüz tutmuş bu nadide canlıların bir kısım paralı insanların kişisel keyifleri için öldürülmek üzere ihaleye çıkarılması vicdana ahlaka ve hukuka aykırıdır.

Söz konusu avlanma ihale işlemlerinin bu konuda halkın yüksek duyarlılığı ve toplumsal hassasiyeti,  bölgedeki habitat, çevre dengesi ve koruma altındaki türün devamı noktasında telafisi imkansız zararlara yol açmaması için iptali için 27/07/2020 tarihinde Bingöl Valiliğine, Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlar nezdinde gerekli başvuruları yaptığımızı ve ihalenin iptali konusunda Bingöl Barosu olarak sonuna kadar hukuksal mücadelemizi yapacağımızı belirtiyoruz.

Dünya sadece insanların yaşam alanı değildir, diğer canlıların da yaşamın bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Bu canlıları yok etmekle değil koruyarak çocuklarımıza yaşanabilir, anlamlı bir dünya bırakmalıyız. Umarız bir kısım illerde kamuoyu baskısı sonucu yapılan ihale iptalleri ilimizde de gerçekleşir ve koruma altındaki türlerin yok olmasının önüne geçilir. Bingöl halkı başta olmak üzere tüm duyarlı yurttaşları ihalenin iptali konusunda yetkililere seslerini duyurmaya ve bu konuda çaba gösteren doğa ve çevre gönüllülerine destek olmaya çağırıyoruz.

 

 

Bingöl Barosu Başkanlığı

 

20.04.2024
AV. YUSUF KETENALP
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.